Wichman en het Friese Wiegersma. Er zijn ook gevallen bekend dat Wackers afkomstig is van "bewakers" van een kerkgebouw. Zie onder Custers.
WagemansIs van dezelfde oorsprong als Wagemakers, Wagenaar en het Duitse Wagner. In voorkomende gevallen kan de naam Wagemans ook afkomstig zijn van wagenman, een oude benaming voor voerman.Ter vergelijking: het sterrebeeld Voerman werd vroeger Wageman genoemd.
WenmakersAfgeleid van het beroep "wannenmaker." Een "wan" was een grote platte korf die gebruikt werd om het kaf van het graan te scheiden. De inhoud van de "wan" werd enkele decimeters omhoog gegooid en weer opgevangen. Het lichtere kaf scheidde zich dan van de zwaardere graankorrels. Later deed de z.g. "wanmolen" zijn intrede, die hetzelfde effect sorteerde maar dan door middel van ronddraaiende schoepen binnen een soort houten kast. De aandrijvingskracht werd geleverd door een rond te draaien zwengel op dezelfde manier als ook bij draaiorgels gebeurt.
Wessels, WetzelsAfgeleid van Wern(h)er hetgeen "waarschuwer van het leger" betekent. Varianten: Wehrens, Warnier en Werres.
WeyersAfgeleid van vijver, via het Limburgse woord "wieër" of "weiër".
Weyzen, WeysenOntleend aan Wendelina of Wende. Deze namen waren afkomstig van de oude volksnaam Wandalen en/of Vandalen.
WiddershovenMogelijk ontstaan uit "hof van rammen en schapen". De duitse benaming voor rammen is "Widder". Onderzoek heeft uitgewezen dat de in Limburg voorkomende personen met de naam Widdershoven terug te voeren zijn op 2 broers die zich omstreeks 1600, waarschijnlijk vanuit Oostenrijk, in Valkenburg vestigden, en van daaruit over geheel Zuid- Limburg uitzwermden.
WieldersHerkomstnaam, ontstaan uit de plaatsnaam Wylrél; in Zd. Limburg. De dialectnaam voor Wylrél; is Wielder.
WiertzDe tegenwoordige bisschop van Roermond, Frans Wiertz, dankt zijn naam aan de beroepsnaam "Wirt", de duitse benaming voor waard, herbergier of kastelein. Varianten: Wierts en Wirtz.
van de WinkelAfgeleid van "hoek". Een oude benaming voor hoek is winkel, (denk aan winkelhaak). Varianten: Winkels, Winkelman, Winkelmolen en Swinkels. Zie ook hiervoren onder de naam van Eck. Een middeleeuwse ambachtsman of handelaar moest zich veelal op voorschrift van het stadsbestuur op de hoek van een straat vestigen. Dit gebeurde met het oog op de brandveiligheid. De vestigingsplek was dus een hoek of "winckel". Later werd niet alleen de lokatie, maar ook het bedrijf zelf winckel of winkel genoemd.Zo komt de tegenwoordige winkel aan z'n naam.
WinteraekenHerkomstnaam ontleend aan het gehucht Windraak bij Munstergeleen. Andere schrijfwijzen zijn Winteraken en Wintraecken.
WoltersDe naam Wolters is afgeleid van de voornaam Walther, en komt alom verspreid in het gehele land voor. Varianten: Wouters, Welters, Waltmans, Wöltgens en Wauthier.